فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 42 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا عاشقی قلعه، ناصر علیزاده خیاط*، آرش مشفقی صفحات 7-19

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی خشونت علیه زنان در آثار داستانی فریبا وفی است. در این پژوهش خشونت علیه زنان و پیرو آن آسیب هایی که زنان را درگیر خود می کند به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده است. فریبا وفی نویسنده ای ریالیست است که مهم ترین دغدغه اش مشکلات زنان است و داستان را بستری برای بیان مصایب زنان جامعه در نظر گرفته است. وی در داستان هایش از نگاه شخصیت های زن به جزییات زندگی زنان و انواع خشونت اشاره کرده است. در این مقاله، با بررسی آثار این نویسنده، نشان داده شد که زنان و دختران در اکثر داستان های فریبا وفی خشونت را تجربه کرده اند. نتایج حاکی از آن است که زنان داستان های او شخصیتی ایستا و راکد دارند و اغلب قربانی مردسالاری و خواسته های جامعه مردانه می شوند و در مقابل خشونت ها منفعل هستند. بعضی از این زن ها منزوی شده و سکوت اختیار کرده اند و دچار بحران های روحی و روانی شده و بعضی دیگر دچار آسیب های اجتماعی شده اند.

    کلیدواژگان: خشونت، زن، داستان، فریبا وفی
  • بهار شادانی، شهره قربان شیرودی* صفحات 21-32
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی درمان شناختی - رفتاری بر عدم تحمل بلاتکلیفی و نگرش های ناکارآمد زنان متقاضی طلاق شهر تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز دفاتر رسمی طلاق شهر تهران در پاییز 1397 بود که از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به نسبت یکسان گمارده شدند. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. از پرسشنامه های عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران (1994) و نگرش های ناکارآمد ویسمن و بک (1979) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد.گروه آموزش، مداخله شناختی- رفتاری را در 9جلسه 90دقیقه ای در هر هفته دو جلسه (به صورت گروهی) دریافت کردند؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان شناختی - رفتاری بر کاهش عدم تحمل بلاتکلیفی و نگرش های ناکارآمد زنان متقاضی طلاق موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرش های ناکارآمد، طلاق
  • بشری گودرزی، روح الله صیادی نژاد*، امیرحسین رسول نیا صفحات 33-45

    هدف این پژوهش بررسی سطوح توازی (آوایی،واژگانی ونحوی) و تاثیر آن در سروده های فدوی طوقان شاعر زن معاصر جهان عرب از فلسطین می باشد. وی یکی از شعرایی است که از پدیده توازی در سروده های خود استفاده کرده است .طرح تحقیق توصیفی -تحلیلی بود. با منابع کتا بخانه ای و مطالعات کیفی به بررسی توازی در سروده های فدوی طوقان پرداخته شد. دستاورد تحقیق بیان گر آن است که در مبحث توازی، تکرار بیشترین اهمیت را دارد و یک عنصر ضروری در ایجاد موسیقی می باشد. فدوی طوقان از طریق به کار بردن این تکرار کلامی در سروده هایش زیبایی خاصی را ایجاد کرده است که یک خواننده ی آگاه با خواندن و شنیدن آن ها می تواند از این سروده ها لذت ببرد. فدوی طوقان در اشعارش از توازی در سه سطح آوایی، واژگانی و نحوی بهره برده است و این پدیده با ایجاد تشابه در ساختار متن، برجستگی شعر او را به طور چشمگیری بیشتر کرده است. وی با استفاده از تکرار صداها، حروف، واژگان و ترکیب ها علاوه بر برجستگی در سطح زبانی، سبب تاکید در سطح معنایی نیز شده است و این مطلب نشان می دهد که سازه های زبانی در انتقال مفاهیم اثر گذار می باشند. به نظر می رسد بسامد توازی در سطح آوایی بیشتر از سطوح واژگانی و نحوی است، چرا که در توازی واژگانی و نحوی، توازی آوایی نیز یافت می شود.

    کلیدواژگان: توازی، سروده ها، فدوی طوقان، شاعرزن معاصر، فلسطین
  • مهناز اخوان تفتی، زهرا رجب پور عزیزی* صفحات 47-61
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل و پیامدهای بازگشت زنان به تحصیل در قایم شهر بود. جامعه پژوهش حاضر دانشجویان زن بزرگسال دوره کارشناسی این شهر قایم شهر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 15 دانشجوی زن بالای سن 36 سال از دانشگاه فروردین قایمشهر انتخاب شدند.  طرح پژوهش کیفی از نوع  پدیدارشناختی است. اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری شد و با روش تحلیل محتوا کدگذاری و تحلیل شد. تحلیل یافته ها نشان داد عوامل گوناگونی در شکل گیری یادگیری دگرگون ساز زنان نقش دارند. مهم ترین آن ها به ترتیب احساس خلاء، مرگ فرد مورد علاقه، درگیر شدن در یک رابطه، طلاق و از دست دادن شغل بود. همچنین پنج درون مایه سلامت روان، خانواده، اهداف پیشرفت، امنیت مالی و مدرک»  به عنوان دلایل ورود زنان بزرگسال به آموزش عالی شناسایی شد. طبق نتایج بدست آمده در این پژوهش چهار درون مایه رشد تفکر انتقادی، دگرگونی فرهنگی، عواطف و معنویت به عنوان پیامدهای یادگیری دگرگون ساز در این مطالعه شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: یادگیری دگرگون ساز، عوامل بازگشت به تحصیل، زنان
  • حسن محدثی گیلوایی*، علی زاهد، فرامرز معتمددزفولی صفحات 63-74
    هدف این پژوهش بررسی پدیدارشناسانه چهره زنان در سفرنامه های ایرانیان به فرنگ رفته در دو قرن بیستم و بیست و یکم بود . جامعه آماری، سفرنامه های ایرانیانی بود که به فرنگ رفته و بر اساس تاریخ کتابت و تحریر، سه سفرنامه میرعبدالطیف شوشتری (1184شمسی)، میرزاصالح شیرازی (1197شمسی) و میرزاهادی علوی شیرازی (1193شمسی) به عنوان نمونه انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسانه مورد بررسی قرار گرفت. این سفرنامه ها بیانی از نخستین مواجهه ایرانیان با جهان جدید می باشند. بازنمایی تصویر زنان عصر جدید، یکی از مهم ترین عناصر معرفتی این سفرنامه هاست که با توجه به تحلیل صورت گرفته، نتایج نشان داد که؛ جامعه قاجاری جز تصویری از زن سنتی نمی شناخت، اما این سفرنامه ها با معرفی و تصویرپردازی از زن مدرن، مقدمات آشنایی و حضور فرهنگی و اجتماعی زنان را در آن جامعه به هنگام مشروطیت فراهم کردند. دراین سفرنامه ها به همراه معرفی «زن فرنگی»، به بیان تحول نقش زنان همسریابی، تغییر ساختار خانواده، مسایل زنان و عنصر توانایی زن مدرن در برابر زن سنتی مورد توجه آن ها قرار گرفت. چنان که هر کدام از سفرنامه نویسان با توجه به تجربه زیسته و پدیداری خود، این توانایی را در سه گانه ارزشی متفاوت «قباحت»، «بی-عصمتی» و «کمال» درمی یابند. آن ها الگوی زن جدید را که به مقام سوژگی و خودمختاری رسیده، حامل یکی از این ارزش گذاری ها در تجربه پدیداری خود می بینند و در سفرنامه خود منعکس می کنند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسانه، چهره زنان، سفرنامه، ایرانیان
  • محمد مهدی مولایی، آرزو لطفی* صفحات 75-83

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ضوابط و چهارچوب طراحی یا مدول از فضاهای شهری جهت زنان بود. جامعه مورد بررسی زنان است که نیازهای شهری معضلات و کمبودهای فضا در اجتماع آنان در گذر تاریخ مورد توجه قرار نگرفته بود. طرح پژوهشی کاربردی است. ابزار گردآوری با استفاده از داده های کتابخانه ای و پایگاه های پژوهشی مرتبط به حوزه معماری و شهرسازی زنان بود. مبانی نظری جمع آوری شده با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درگذشته جایگاه و فعالیت زنان در عرصه های شهری بیشتر بوده وتعریف مشخص تری داشته است و زنان در آسایش و امنیت به فعالیت های روزمره خود رسیدگی می کردند. برخلاف گذشته در جوامع امروزی عدم توجه به بافت فضای عمومی و اختصاص دادن مکانی اجتماعی مناسب بانوان، فقدان امنیت را به ارمغان آورده است. در دنیای مدرن حاکم بر جامعه نیاز های زنان از برنامه های شهرسازی و معماری کامل حذف شده و محیط به فضای کاملا مردانه ای تبدیل شده است. مولفه های نیاز روحی، جسمی، امنیت و تفاوت های فیزیولوژیکی بین زنان و مردان از عوامل اصلی و بسیار تاثیرگذار در کیفیت فضاهای شهری مناسب بانوان محسوب می شوند. ارتباط این مولفه ها با ضوابط طراحی شهری می تواند کمک شایانی به ساخت شهر همسو با بانوان و محرک حضور بیشتر آنها در جامعه باشد.

    کلیدواژگان: نقش زنان، شکل گیری فضای شهری
  • مرضیه ملکیها*، آرزو یوسفی نیک صفحات 85-96

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی معنویت درمانی بر امیدواری و تصور از خود در زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلورزیس شهر اصفهان در سال 1397 بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلورزیس مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) بودند که از این جامعه، 30نفر به شیوه هدفمند به عنوان نمونه، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام با 15عضو) قرار گرفتند. طرح پژوهش نیمه آزمایشی همراه با گروه پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. در این پژوهش جهت گردآوری داده ها از مقیاس امیدواری بزرگسالان (اشنایدر،1991) و پرسشنامه تصور از خود بک (1985) استفاده شد. در گروه آزمایش به مدت هشت جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) معنویت درمانی اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد معنویت درمانی بر افزایش امیدواری و تصور از خود بیماران زن موثر است (05/0 <p).

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، امیدواری، تصور از خود، بیماری مولتیپل اسکلورزیس، زنان
  • اکرم حبی*، بهمن محمدبخش صفحات 97-106

    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل (فردی- روانی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) تاثیرگذار بر اعتیاد به خرید در بین زنان شهر تبریز بود. روش نمونه گیری هدفمند و با رعایت اصل اشباع نظری، تجارب 15 زن جمع آوری شد. طرح تحقیق کیفی است که با استناد به پدیدارشناسی تجربی و بهره گیری ازتجربه زیسته و شیوه مصاحبه عمیق انجام شد. اطلاعات از طریق فرآیند کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری، گزینشی و سازماندهی تجزیه و تحلیل شدند. یافته های به دست آمده در شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر و راهبردی طبقه بندی و پیامدهای آن ارایه شد. نتایج حاکی از آن است که شرایط موجود هم چون اضطراب ، افسردگی، هیجان خواهی، احساسات منفی، شکست در بخش های مختلف زندگی، خود کم بینی، میل به اثبات برتر بودن، اهمیت بیش از حد به نظرات دیگران، نا امیدی، تصور ناخوشایند نسبت به ظاهر، عطش به خرید و مواردی از این قبیل در صورت عدم کنترل، منجر به اعتیاد در خرید می شود که پیامدهایی را برای فرد و اطرافیانش به وجود می آورد.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، اعتیاد به خرید، زنان
|
  • Leila Asheghi Ghaleh, Nasser Alizadeh Khayyat *, Arash Moshfeghi Pages 7-19

    The purpose of this study was to review violence against women in fictional works of Fariba Vafi. In this study, violence against women and injuries that affect women was studied by a descriptive-analytic way. Fariba Vafi is a realist writer whose most important concern is women's problems and considered the story as a context for expressing the suffering of women in society. In her stories, from the view point of female characters, she pointed to the details of women life and the types of violence they experienced. According to the review of the author's works, it was showed that women and girls have experienced violence in most of Vafi's stories. The results revealed that women in her stories have a rigid and stagnant personality, and often become victims of patriarchy and the demands of masculine society and were passive in the face of violence. Some of these women become isolated and silent, suffered mental and psychological crises and others suffered social harms.

    Keywords: Violence, woman, Fiction, FaribaVafi
  • Bahar Shadani, Shohre Ghorban Shiroudi * Pages 21-32
    Thecurrent research was conducted with the aim of determining the cognitive behavioral therapy effectiveness on the intolerance of uncertainty and dysfunctional attitudes among divorce applicant women in Tehran city. Research statistical population consisted of all divorce applicant women who referred to divorce official centers in Tehran in fall 2018. 30 individuals were selected using purposeful sampling method and were randomly assigned into an experimental group and a control group (n=15). This was a quasi-experimental with pretest-posttest and control group design. The Intoleranceof Uncertainty Scale (Freeston etal., 1994) and Weissman and Beck`s Dysfunctional Attitudes Questionnaire were used in two stages of pre-test and post-test to collect data.The experimental group received cognitive behavioral intervention in nine 90-minutes group sessions twice a week. The control group was on the waiting list for two months. Research data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Findings showed that CBT significantly affects the intolerance of uncertainty reduction and dysfunctional attitudes among divorce applicant women.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, intolerance of uncertainty, dysfunctional attitudes, divorce
  • Boshra Godarzi, Rouhollahe Sayyadi Nejad *, AmirHosain Rasool Nia Pages 33-45

    The aim of this research is to study the level of parallelism (vocal, vocab and syntax) and the effect of them in Fadvi poems the Palestinian contemporary Arabic world poet. She is one of the poets who have used parallelism in her poems. The research is by descriptive- analytical method and by using librarian sources and qualitative study she studied the e parallelism in poems of Fadvi Tooghan. The findings of the research show that in the subject of parallelism the repetition has the most importance and also is an important element in making music. Fadvi Tooghan made very beautiful poems by using this repetition which a wise reader can understand it by reading them. Fadvi Tooghan has used parallelism in vocal, vocab and syntax levels and this similarity in text structure has made her poem very fabulous. She has made her poem outstanding in verbal level by repeating sounds, letters words and compounds which cause emphasize in semantic level, this issue shows that the verbal structures effects on meaning transmissions. It looks that the repetition of parallelism in vocalic level is more than verbal and syntax levels, because in verbal and syntax parallelism the parallelism of vocal can be find.

    Keywords: parallelism, poems, Fadvi Tooghan, contemporary Arabic woman poet, Palestinian
  • Mahnaz Akhavantfte, Zahra Rajabpour Azizi * Pages 47-61
    The purpose of this study was to identify the factors and consequences of women's returning to education in Ghaemshahr. The study population was adult female undergraduate students in the city. Fifteen adult female students from Farvardin University of Ghaemshahr were selected using convince sampling procedure over 36 years old. The qualitative research approach was phenomenological. Data were collected through semi-structured interviews and coded then analyzed using content analysis. The analysis of the data showed that various factors played roles in shaping the transformative learning in women. The most important potential influences were shown to be the devoid of feeling, the death of a beloved, engagement in a relationship, divorce, and job loss. Five factors of mental health, family, achievement goals, financial security, and obtaining an educational degree were identified to be the reasons for the entry of adult women into higher education. In addition, according to the results of this study, four themes of growth of critical thinking, cultural change, affections, and spirituality were identified as transformational learning outcomes in this study.
    Keywords: Transformative Learning, Return factors to Education, Women
  • Hasan Mohaddesigilvaii *, Ali Zahed, Faramarz Motamad Dezfouli Pages 63-74
    In this search, our goal is the phenomenological study of Iranian women features in their itineraries to Europe at two centuries ago. The statistical population consisted of Iranian travelogues who went to the top and based on literary history, three travelogues of Mir Abdul Latif Shooshtari (1805), Mirza Asalah Shirazi (1815) and Mirzahadi Alavi Shirazi (1813) were selected as the sample. The research design is descriptive-analytical that qualitative method and a phenomenological approach are studied. This itinerary is a representation of Iranians first encounter to the new world. Representing the new age women pictures is one of the most important cognitive elements of such itineraries. The Qajarid society knew no image but a traditional woman, but these itineraries, pawed the pavement for the women acquaintance and their cultural and social presence in that society at the constitutional age by introducing and portraying of the modern woman. These itineraries, besides introducing the “European women”, describe the changes in women's role, and their husband finding methods as well as the changes in the families' structure and the women problems, and the ability of modern women versus traditional women element is seriously concentrated on. As each of the itinerants find this ability in a triplet of “flagrancy”, “unchastity”, and “perfection”, according to their lived and phenomenological experience. They see the new women models, who have reached to being subject and indepenance, carrying one of these valuations in their phenomenological experience, and reflect it in their itineraries.
    Keywords: Women, itineraries, Europe, Phenomenological
  • Mohammadmehdi Moulaii, Arezoo Lotfi * Pages 75-83

    The purpose of the present study was to determine the criteria and framework for designing or modulating urban spaces for women. The study population was the women whose urban needs for problems and lack of space in their community throughout the history were ignored. The research design was an applied type. The data collection tools were library data and research databases related to women in architecture and urban planning. The collected theoretical bases were analyzed using descriptive-analytical method. The results showed that in the past, the status and activity of women in urban areas were more and more defined, and women were taking care of their daily activities in comfort and safety. Unlike in the past, in today's societies, the lack of attention to the context of public space and the allocation of appropriate social space for women has led to a lack of security. In the dominated modern world of society, women's needs have been removed from urban planning and architecture, and the environment has become a completely masculine environment. The components of mental, physical, security, and physiological differences between men and women are major and very influential factors in the quality of urban spaces suitable for women. The relevance of these components to the urban design criteria could be a great help in building a more cohesive city with women and stimulating their greater presence in society.

    Keywords: role of women, urban space formation
  • Marzieh Malekiha *, Arezoo Yoosefinik Pages 85-96

    The purpose of this study was determining the effectiveness of spirituality therapy on hope and self-concept in women with Multiple Sclerosis disease in Isfahan city at 2018. The statistical population in this research were consisted of all women with Multiple Sclerosis who referred to Al-Zahra hospital that . 30 subjects were selected with purposeful sampling method from the mentioned population and were randomly divided to an experimental and control group (15 individuals each group). The research method was semi-experimental with pre-test, post-test design and control group.  The Adult Hope Scale (Snyder, 1991) and Beck Self- Concept Test (1985) were implemented for data gathering. The experimental group received spirituality therapy for eight sessions (each session 90 minutes) and control group were not exposed to any intervention. The data were analyzed with One Way Analysis of Covariance. The results showed that spirituality therapy was effective on hope and self-concept of the women with M.S. diseases (p<0/05).

    Keywords: spirituality therapy, hope, self-concept, Multiple Sclerosis disease, Women
  • Akram Hobbi *, Bahman Mohammadbakhsh Pages 97-106

    The aim of this study was to investigate the individual, psychological, economic, social, and cultural factors affecting the women to shopping addiction.The general approach of the research was a qualitative approach, based on the experimental phenomenology and implying the lived experience research tradition through the process of deep interview. In this regard, via using the purposive (judgmental) sampling method, the experiences of 15 women were collected and analyzed through the three-step; open, axial and selective coding process. The results were presented in causal, contextual, interventionist, and strategic conditions of classification and its consequences. The findings indicated that the present conditions such as anxiety and depression, emotion-seeking, negative emotions, failure in different parts of life, self-anger, tendency to prove superiority, overemphasis on others' views, hopelessness An unpleasant impression of appearance, thirst for shopping, and so on, if left unchecked, could lead to addiction to shopping and have consequences for the individual and those around him.

    Keywords: Qualitative study, shopping addiction, Women